رمز و رازهای ریکی با کمک تحقیقات علمی مدرن برملا می شود

 این هنرِ انتقالِ «انرژیِ حیاتی»، بیش از یک قرن است که دل و جان، و ذهن و فکر بسیاری از مردم جهان را به خود مشغول داشته است. اما اکنون که عموم مردم جهان بر پایه ی داده های تا حد ممکن عینی داوری می کنند، بسیاری این سوال را در ذهن دارند که آیا «ریکی واقعا تاثیرات ثابت شده ای هم دارد یا صرفا باید همچون دیگر میراثهای شرقی به آن اعتماد کرد؟»؛ «آیا علم تجربی می تواند جادوی چشمگیرِ ریکی را توضیح دهد؟». پاسخ این سوالات در تارو پود زربافتی نهفته است که «انرژی زیستی»، «آرامش درون»، و «پتانسیل های روحی» ما را به یکدیگر گره می زند.

غواصی در اعماق: «ریکی» چیست؟

«ریکی» واژه ای ژاپنی، به معنای «انرژیِ حیاتیِ جهان شمول» یا «نیروی سرچشمه ی الوهیت» است. انرژی حیاتی به محض ورود به بدن و میدان انرژیِ دریافت کننده، موجب آرامش، تعادل، و کاهش درد و رنج می شود. ریکی یک روش و تکنیک بسیار منعطف و ملایم است که انرژی حیاتی را از منبع دریافت کرده و از طریق چاکرای کف دستان به موضوع مدنظر هدایت می کند. گفتیم «ملایم» چون از هیچ نوع فشار، ضربه، کشش، سوزن، دارو، یا چنین مواردی استفاده نمی کند. چرا که منبعِ الاهیِ «انرژی حیاتی» هیچ نیازی به ابزارهای مادی ندارد. 

«ریکی» بر پایه ی باور به توانایی شفادهندگیِ خودِ بدن و هوشمندیِ آن استوار شده است. به علاوه، «ریکی» خود از هوشمندی بی پایان خداوند استفاده می کند تا فرایندهای لازم برای تجربه ی شفا را فعال کند. بدین ترتیب، امکان «خطا» و «اشتباه» برای «ریکی» وجود ندارد و خواسته های شخصیِ فردی که ریکی را کانال می کند یا دریافت می کند، نمی توانند دخالتی در عملکرد ریکی داشته باشند. «ریکی» به صورت کامل تحت محافظت واسطه های نوری بوده و خلوص خود را حفظ می کند.

«ریکی» علاوه بر اعتماد به هوشمندی بدن، به میدانهای انرژیِ غیرفیزیکی ای باور دارد که بدن را احاطه کرده و کارکردهای سیستمیکِ آن را تنظیم می کنند. این میدانها برای هزاران سال و در فرهنگهای گوناگونِ شفاگری توسط روشن بینان، اطبا و حکمای متبحر شناسایی شده اند. هم اکنون نیز افرادی که توانایی های فراروانی بیشتری دارند قادر به رویت این میدانها هستند. حقایقی که پس از قرن ها امروزه بر حسب تحقیقات فیزیک کوانتومی نیز مورد تایید واقع شده اند.

باز کردن کدها: آیا علم می تواند ویژگی های رازآمیز «ریکی» را توضیح دهد؟

با اینکه مکانیسمِ عملکردِ «ریکی» به صورت دقیق و با تمام جزئیات هنوز برای «علم» روشن نشده است، تحقیقات علمی با عبور از سدّ رازهای آن، توانسته اند پتانسیل ها و تاثیرات «ریکی» بر فیزیولوژی و سلامت ما را نشان دهند. اجازه بدهید مروری کوتاه بر برخی از این تحقیقات آزمایشگاهی و دقیق داشته باشیم.

1. کاهش استرس

همانطور که تحقیقات بسیاری نشان داده اند، علت بسیاری از بیماریها و حتی ناخوشایند بودنِ زندگی، وجود استرس های فراوان است. «ریکی» به شکلی هوشمندانه روی این موضوع دست گذاشته و ریشه ی بسیاری از مشکلات انسان را می خشکاند. بر اساس تحقیقاتی که به صورت تخصصی بر روی این موضوع انجام شده است، «ریکی» قادر است سیستمِ عصبیِ پاراسمپاتیک را فعال کند تا دو سیستمِ حیاتیِ «استراحت و هضم» به بهترین نحو عمل کنند.

این کار موجب کاهش هورمونهای اضطراب آوری چون کورتیزول می شود و ریتم قلب (HRV) را نیز تنظیم می کند. این دو تغییرِ مثبت، بهترین و واضح ترین نشانه برای رها شدن فرد از آسیبهای ناشی از استرس محسوب می شوند. به عبارت دیگر، «ریکی» با عوض کردنِ دنده­ی بدن، ما را از تقلا و تنشهای فرانتیک به سپهری خوشایند و آرامش بخش وارد می کند.

این تحقیقات توسط جِتِر، کوکس نورث، تامپسون و دیگران در سال 2010 انجام شده است. تحقیق به روز دیگری توسط روبین، اسمیث، و دیویدسون در سال 2017 نیز این نتایج را تایید کرده اند. (استنادات و منابع را در انتهای مقاله ببینید)

2. تسکین درد و رنج

«ریکی» نقطه ی امیدی است برای طیف وسیعی از بیمارانی که با دردهای مزمن دست وپنجه نرم می کنند. تحقیقات نشان داده­ اند که «ریکی» شدتِ درد و ناراحتی های ناشی از روماتیسم و آرتروز را کاهش می دهد. هرچند مکانیسم تاثیر «ریکی» در این موارد برای پزشکی مدرن روشن نشده است، اما نتایج آن از طریق مشاهدات دقیق مورد تایید قرار گرفته است. کنترل مسیرهای عصبی مربوط به درد و افزایش ریلکسیشن بدن از راههای شناخته شده ای است که «ریکی» از طریق آنها عمل می کند.

این تحقیقات نیز در سالهای 2010 و 2017 توسط دو تیم تحقیقاتی مستقل ژاپنی که بر روی تاثیرات دارونما و تسکین دردهای آرتریت روماتوئید کار می کرده اند منتشر شده است. (آدرس و ارجاع این منابع را در انتهای مقاله ببینید)

3. پادزهرِ حملات عصبی

ریتمِ پر حرارتِ عصبانیت را با لمس ملایمِ «ریکی» می توان کند کرد. مطالعات بالینی نشان داده اند که «ریکی» در شرایط مختلف موجب کاهش خشم و عصبانیت و جلوگیری از حملات عصبی می شود. طوفان های عصبانیتی که افراد مبتلا به سرطان را درگیر می کند و موجب افزایش بدحالی آنها می شود با کمک «ریکی» به خوبی تحت کنترل قرار می گیرد. حتی افرادی که پیش از ورود به اتاق عمل از شدت اضطراب دچار حملات عصبی می شوند، با کمک ریکی به خوبی بهبود می یابند.

حضورِ همدلانه ی کارورز ریکی بر بالینِ بیمار، و انرژیِ آرام بخشِ «ریکی» موجب محو شدن تمام انواع تنش های عصبی شده و آن را با حس مطبوع آرامش جایگزین می سازد. برای دسترسی به تحقیقاتِ علمی مربوط به این موضوع به کارهای هاسِگاوا، تانی گاوا، دایلی، باوئر، و اشتونتس (2013) مراجعه کنید. جزئیاتِ آن را در بخش منابعِ ذکر شده در انتهای مقاله ببینید.

4. بهبود حال و هوای روانی

تحقیقات اولیه تاثیرات ضد افسردگی و نشاط بخشِ «ریکی» را نشان داده بودند. «ریکی» می تواند موجب آزاد شدنِ ناقلهای عصبی و هورمونهایی شود که مسئول تنظیمِ احساسات هستند مثل سروتونین، دوپامین؛ ریکی با تقویت رویکردهایی که منتهی به سلامت روانی و طراوت احساسی می شوند به بهبود حال عمومی شما کمک می کند. ریکی راهکاری چشمگیر برای ایجاد تعادل احساسی در زندگی است. این را تحقیقات ساتو، یامادا، توجو (2014) و چائو، وانگ، هوانگ (2012) نشان داده اند. (منابع را در انتهای مقاله ببینید)

فراتر از آمار و ارقام: تجارب چند بُعدی با «ریکی»

هرچند تحقیقات کمّی در جای خود از اهمیت زیادی برخوردارند، باید آثار چند وجهیِ «ریکی» را (که از تحقیقات معمولِ کمّی نگر فراتر می روند) مورد توجه قرار داد. بسیاری از کسانی که از «ریکی» استفاده کرده اند، احساس عمیقی از آرامش، صلح درونی، و احساس اتصال به منبعی قدرتمند را گزارش کرده اند. این تجربه که ماهیتی درونی و شخصی دارد و بهترین نشانه ی «سلامت»، «خوشبختی» و «رشد» است، تنها از همین طریق قابل دسترسی است.

نمی توان آثار مهمِ درونی که فرد به شکلی ملموس آنها را لمس کرده و از آن طریق کیفیت زندگی خود را افزایش می دهد، صرفا به این دلیل که به شکلی آماری قابل کمّی سازیِ عینی نیستند نادیده گرفت. بسیاری از روشهای تحقیقِ کیفی،  که دستکم به اندازه ی روشهای کمّی اعتبار دارند، به درستی بر اهمیت چنین گزارشهای پرشماری تاکید دارند. نادیده گرفتنِ این واقعیت به دور از انصاف علمی است و نباید در راستای بررسیِ اعتبار علمیِ «ریکی» به تحقیقات کمّی بسنده نمود.

به همین دلیل، «ریکی» و تاثیرات مثبت آن را باید فراتر از آمار و ارقام سنجید؛ همانطور که تمام رویکردهای کل نگر به شفابخشی، به دلیل ورود به قلمروهای عمیق ترِ روحی و ابعاد ناخوداگاه ذهن، می بایست با نگرشی بازتر، گشوده تر و جامع تر مورد ارزیابی قرار گیرند.

شیرجه زدن به درون: نیروی طبیعی و هوشمندیِ بدنتان را در آغوش بگیرید

«ریکی» شما را دعوت می کند تا میراثِ الاهیِ بدنِ خود را بازیابی کنید و تجربه ی بی نظیر «شفا» را لمس کنید. «ریکی» سفری است برای خودشناسی و کشفِ گوهرهای درون خودتان، و فراخوانی برای تجربه­ ی قدرتِ همدلی و عشق. بنابراین اگر قصد ورود به این قلمرو را دارید، قلب خود را باز کنید، محدودیتهای پیشداورانه ی خود را رها کنید، و از تجربه ی این کشفِ دلچسب در زندگی خود لذت ببرید. همواره به یاد داشته باشید که «بزرگترین شفابخشِ شما در درون خودتان ساکن است، کافی است در را بزنید!» 

غور در عمقِ تحقیقاتِ علمی در باب «ریکی»

اگر مایلید به صورت گسترده این موضوع را دنبال کنید، از ارجاعات و منابعی که در انتهای مقاله ذکر شده اند بهره ببرید. فقط در نظر داشته باشید که «ریکی» موضوعی است چندوجهی که به عمیق ترین ابعاد روحی شما نیز مربوط است و در تحقیقات خود باید از یکجانبه نگری در چنین موضوعاتی بر حذر باشید.

شاید «ریکی» آن بخش گمشده ای در زندگی شما باشد که همواره در جستجویش بوده­اید!

مطالعات بیشتر

برای یک بررسی جامع، جذاب و تاثیرگذار که «ریکی» را برای استفاده ی حرفه ای توسط پزشکان بازخوانی کرده است نک. 

  • Medical Reiki: A Groundbreaking Approach to Using Energy Medicine for Challenging Treatments © 2021 by Raven Keyes, Llewellyn Publications, US.

منابع مربوط به تاثیر ریکی بر «کاهش استرس»

  1. Jeter PE, Cox-North R, Thompson SJ, et al. The effect of Reiki on the autonomic nervous system, gamma-aminobutyric acid levels, and cortisol in healthy adults: A randomized controlled trial. J Altern Complement Med. 2010;16(2):181-189.
  2. Rubin SJ, Smith TL, Davidson RC, et al. Heart rate variability and heart rate variability change as predictors of treatment and control group differences in an integrative medicine stress management program. J Altern Complement Med. 2017;23(8):600-606.

منابع مربوط به تاثیر ریکی بر «تسکین درد»

  1. Chao T, Yeh GY, Chang CC, et al. The effect of Reiki therapy on pain and quality of life in patients with fibromyalgia: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Clin J Pain. 2010;26(7):589-597.
  2. Tsui V, Lai HL, Lam TH, et al. Effect of Reiki therapy on symptoms of rheumatoid arthritis: A randomized controlled trial. J Pain Symptom Manage. 2017;53(3):396-407.

منابع مربوط به تاثیر ریکی بر «حملات عصبی»

  1. Hasegawa T, Tanigawa K, Miyakawa T, et al. Effects of Reiki therapy on anxiety in patients with cancer before surgery: A randomized controlled trial. Integr Cancer Ther. 2010;9(4):396-401.
  2. Stuntz-Snyder JL, Dailey JM, Bauer RW, et al. Reiki reduces preoperative anxiety in cardiac surgery patients: A randomized controlled trial. J Altern Complement Med. 2013;19(8):545-550.

منابع مربوط به تاثیر ریکی بر «بهبود حال عمومی»

  1. Sato K, Yamada H, Tojo H, et al. Effect of Reiki therapy on mental health and quality of life of patients with major depressive disorder: A pilot randomized controlled trial. Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:848264.
  2. Chao T, Wang SJ, Huang CC, et al. Effects of Reiki therapy on depression, anxiety, and sleep quality in nursing home residents: A randomized controlled trial. Int J Geriatr Psychiatry. 2012;27(8):839-846.

منابع آنلاین برای بررسی بیشتر

  • Center for Reiki Research: https://centerforreikiresearch.com/
  • National Center for Complementary and Integrative Health: https://www.nccih.nih.gov/
  • Integrative Medicine Journal: https://journals.sagepub.com/home/imi

تحقیقات با رویکرد کیفی و پدیدارشناسانه

  • ·"The Lived Experience of Reiki Treatment: A Phenomenological Inquiry" by Karen E. Dahlgren (2009)
  • "Experiencing Energy Healing: A Phenomenological Study of Reiki Treatment" by Ingrid Fagerström (2010)
  • "Understanding Reiki Energy Healing Through the Lens of Lived Experience" by Susan E. Turner (2015)
  • "A Qualitative Study of the Perceived Benefits of Reiki Therapy in Oncology Patients" by Sarah-Louise McLoughlin (2013)
  • "Exploring the Meaning of Reiki: A Grounded Theory Study" by Elizabeth A. Shaw (2014)
  • "Reiki in Palliative Care: A Study of Patient and Staff Experiences" by Wendy Barnes (2017)